dekoracja-wielkanocnej-salatkiŚniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy, dlatego szczególnie dbamy o to, aby stół tego dnia wyglądał naprawdę pięknie. W święta spędzamy bowiem przy nim znacznie więcej czasu w gronie najbliższych, niż to ma miejsce na co dzień, kiedy ciągle gdzieś się spieszymy. Na stołach pojawią się więc wytworne kompozycje ze świeżych wiosennych kwiatów, takich jak krokusy czy żonkile, tudzież pojemniczki z żywo zieloną trawką, owsem lub rzeżuchą, a także wielkanocne stroiki z zającami i kurczakami.

Szczególną rolę odgrywają jednak przygotowywane co roku na tę okazję tradycyjnie potrawy, wśród których pierwsze skrzypce gra świecone jajko, obok aromatyczny żurek z kiełbasą lub biały barszcz, mięsa i wędliny z tartym chrzanem, a na koniec tradycyjne słodkości – wielkanocne baby i mazurki. W dzisiejszych czasach na świątecznych stołach pojawia się jeszcze wiele innych wymyślnych potraw, zależnie od gustu domowników, nie mniej jednak każde danie smakuje dużo lepiej, kiedy jest ładnie i estetycznie podane. To właśnie wygląd potrawy decyduje o pierwszym wrażeniu i decyzji czy zechcemy jej skosztować, dlatego dania świąteczne powinny być podane szczególnie atrakcyjnie.

Jak zatem ozdobić potrawy wielkanocne? Przede wszystkim kolorowo, dlatego najlepiej użyć do tego różnych gatunków warzyw i owoców, ale także gałązek roślin ozdobnych, które będą pełniły jedynie dekoracji. Niekiedy wystarczy tylko drobiazg – np. gotowane na twardo jajka w majonezie, jak i wędliny czy kawałki pieczeni lub pasztetów na półmiskach zaprezentują się dużo apetyczniej, jeśli ułożymy je na zielonych liściach sałaty lub kapusty. Na wędlinach możemy ułożyć dodatkowo plasterki pomidora lub paseczki czerwonej i pomarańczowej papryki, a całość posypać posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą, dzięki czemu stół wielkanocny będzie jeszcze bardziej kolorowy.

Dekorowanie potraw może być jednak prawdziwa sztuką, przy odrobinie wprawy i użyciu odpowiednich nożyków można bowiem wyczarować prawdziwe cuda. Róża z zielonego ogórka lub marchewki, lilia z czerwonej cebuli czy rzodkiewki będzie piękną ozdobą dań wytrawnych, fantazyjnie pokrojonymi i ułożonymi owocami można natomiast ozdobić paterę ze świątecznymi ciastami. Te ostatnie można również uatrakcyjnić za pomocą innych słodyczy, np. układając wokół wielkanocnej babki małe czekoladowe jajka lub kolorowe ciasteczka.

Fantazyjnie podane potrawy bez wątpienia zachwycają, jednak są także doskonałym sposobem na dzieci niejadki. Jeśli maluch nie chce nawet patrzeć na zwyczajnie podane jajko wielkanocne, na pewno zainteresuje go jajko–muchomorek z kapeluszem z pomidora nakrapianego majonezem albo jajko–myszka z uszami z plasterków rzodkiewki oraz wąsów i ogonka ze szczypiorku. Tak podane potrawy bez wątpienia będą znikać ze stołu w błyskawicznym tempie.